Przepis na naleśniki amerykańskie
Bardzo często robię w domu tradycyjne naleśniki, zaś gdy usłyszałam o naleśnikach amerykańskich byłam bardzo zdziwiona. Wstyd się przyznać, ale nigdy ich nie jadłam, a tym bardziej robiłam. Postanowiłam wypróbować i zobaczyć czym one się różnią od tych tradycyjnych. No i już wiem, są przede wszystkim bardzo pulchne, smaży się je na znikomej ilości tłuszczu, są zdecydowanie mniejsze i w przepisie znajduje się proszek do pieczenia. Bardzo mi i moim dzieciom posmakowały, robię je na zmianę z naleśnikami tradycyjnymi.Znalazłam bardzo fajny i sprawdzony przepis, którym chcę się z Wami podzielić.
SKŁADNIKI:
- 170g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 250 ml mleka
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Jajko roztrzepujemy w miseczce, mieszamy z mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy sypkie produkty:mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Wlewamy mleko z jajkiem i miksujemy dokładnie. Odstawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy patelnię, ale bez tłuszczu. Gdy się rozgrzeje wylewamy na nią małą porcję ciasta ok. 5 cm średnicy, smażymy na rumiany kolor z obu stron.
Na koniec posypujemy placki cukrem pudrem, kładziemy ulubione owoce. Takie placki najlepiej smakują z syropem klonowym. Ja osobiście uwielbiam z bitą śmietaną i owocami, banany i truskawki.
Smacznego!
Tagi: placki, naleśniki amerykańskie, pancakes, syrop klonowy, placki amerykańskie, bita śmietana
Komentarze
Prześlij komentarz