SOS PIECZARKOWY


Dziś przepis na pyszny sos pieczarkowy. Dodaję go często do obiadów do duszonej karkóweczki, klusków śląskich i kopytek, a nawet do ziemniaków. Jest po prostu pasujący do wszystkiego.

SKŁADNIKI:
  • 350 - 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki kroimy w plasterki, obraną cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju, może być masło podsmażamy cebulę, jak się zeszkli dodajemy pieczarki i dusimy aż puszczą sok ok. 4 min. Dodajemy czosnek i śmietanę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, i natką pietruszki (2 łyżki pokrojonej). W razie potrzeby sos można zagęścić 1 łyżką mąki z 3 łyżkami zimnej wody.




Tagi: pieczarki, kremówka, śmietana kremówka, sos, natka pietruszki, czosnek, sos pieczarkowy, grzyby

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany