Gorący kociołek - gulasz wieprzowy

Dziś przepis na przepyszny gorący kociołek. Jest to danie jednogarnkowe, które świetnie pasuje jako obiad lub przystawka. Potrawka jest bardzo syta, pożywna i rozgrzewająca. Można ją zagęścić i będzie idealnym dodatkiem do klusków śląskich lub placka po węgiersku.






SKŁADNIKI:


  • 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 kolory papryki po 1 sztuce
  • 3 cebule
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 ogórków konserwowych
  • mały przecier pomidorowy
  • kostka bulionowa
  • słodka papryka
  • pieprz, sól
  • olej


PRZYGOTOWANIE:


  1. Mięso pokroić w kostkę , posolić, popieprzyć, posypać słodką papryką. Przesmażyć na patelni i odłożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i wrzucamy do mięsa. Zmieniamy olej i przesmażamy papryki pokrojone w kostkę. Wrzucamy następnie do garnka z mięsem i cebulą. Wszystko zalewamy 1 litrem zimnej wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
  2. Gdy mięso będzie zaczynało mięknąć dodajemy przecier pomidorowy i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub pokrojone w malutką kosteczkę. Wrzucamy kostkę bulionową i dusimy 30 min.
  3. Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Po 5 min. gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i magii.





Tagi: gulasz, papryka, mięso wieprzowe, kociołek, gorący, fasolka, przecier, pomidory,

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany