Ciasto jogurtowe z truskawkami
SKŁADNIKI:
- 300g truskawek
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 opak. cukru wanilinowego 16g
- 3 jajka
- 100 ml oleju
- 360 g jogurtu naturalnego, bardzo gęstego!
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego warto na godzinę przed wyrabianiem wyjąć z lodówki jajka, jogurt, truskawki.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.
Do dużej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy,
a następnie ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na puch.
Po tym czasie zmniejszamy obroty na najmniejsze i dodajemy jogurt, sok z cytryny, strumieniem olej, a na końcu stopniowo po łyżce dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180 {grzałka góra-dół}
Tortownicę o wymiarach 24cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Umyte i osuszone truskawki kroimy na pół i układamy na wierzchu ciasta rozcięciem do góry. Lekko przyciskamy. Pieczemy 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu i lekkim wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Tagi: truskawki, ciasto z truskawkami, ciasto jogurtowe, jogurt, ciasto, ciasto i truskawki, truskawki w cieście,
Komentarze
Prześlij komentarz