Przepis na zupę grzybową


Kochani dziś serwuje przepis na szybką zupę grzybową. Przyznam szczerze, że nie lubię przebierać grzybów i ich myć, ale potrawy z nich po prostu uwielbiam. Nie może być inaczej, ponieważ mój mąż bardzo lubi chodzić po lesie i zbierać grzybki. Gdy tylko zaczyna się sezon grzybowy, to w weekendy ciężko go zastać w domu. Dobrze, że mieszkamy w mieście bo chyba spędzałby wszystkie wolne popołudnia w lesie. Dlatego w moim domu nie może zabraknąć przetworów, suszonych grzybów, grzybów w sosie i mrożonych.

Przepis jaki Wam polecam jest bardzo prosty i nieskomplikowany. Moja mama to, jakby to ująć, trochę pieści się z tą zupką - a ja idę na łatwiznę. Sami zobaczcie


SKŁADNIKI:
  • różne rodzaje grzybów( u mnie były maślaki, podgrzybki, prawdziwki i kurki około 1 kg)
  • dwie średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • seler
  • 5 ziemniaków
  • masło
  • ziele angielskie
  • 3 liście laurowe
  • przyprawa uniwersalna
  • 250ml śmietana 18%
  • cebula

PRZYGOTOWANIE:

Grzybki dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy. {Świetnym sposobem na oczyszczenie grzybów jest zasypanie ich mocno mąką, zostawienie na 30 min a potem intensywne spłukanie wodą}.
Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy jakieś 3 łyżki margaryny lub masła - rozpuszczamy. Gdy tłuszcz się rozpuści wrzucamy umyte i osuszone grzyby. Smażymy co jakiś czas mieszając, by nie przywarły do dna. Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy do grzybów. Wszystko razem podsmażamy około 30 minut. Gdy zauważymy, że nasze grzybki już ładnie się podsmażyły i puściły soki zalewamy je wodą. Ilość zależy od tego, czy chcemy mieć rzadką czy gęstą zupę.

Gdy woda się zagotuje wrzucamy ziele, liście laurowe, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy 25 min do lekkiej miękkości marchewki, solimy. Następnie wrzucamy ziemniaki, gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.

Gdy ziemniaki będą już miękkie rozbijamy śmietanę z wodą, łyżka mąki i łyżką gorącej zupy. Zabielamy zupę. Jeśli lubimy bardziej śmietanową możemy dodać nieco więcej śmietany. Można też ją włożyć od razu do talerza.

Zawsze tak robię i wychodzi pyszna.




Tagi: zupa, grzyby, zupa grzybowa, maślaki, podgrzybki, zupa z grzybami, grzybowa zupa, sezon grzybowy, pyszna zupa grzybowa

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Łatwe przeliczanie produktów

Jajko zapiekane w kajzerce przepyszne śniadanie

Andrzejki i wróżby andrzejkowe