Rosół z prośnianek
Ostatnio serwowałam przepis na szybką zupę grzybową. Dziś popisowe danie mojego męża. Jest to doskonała zupka, która zaskakuje smakiem i zapachem. Często nazywana jest zalewajką, ponieważ nie zawiera zbyt wielu składników. Główną rolę odgrywają grzyby prośnianki inaczej nazywane gąskami. Zupę podawać można z ugotowanymi ziemniakami polanymi skwarkami.
SKŁADNIKI:
ok 1 kg gąsek
ziele angielskie 4 ziarenka
liście laurowe 3
cebula
1, 5 l wody
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy. Kroimy cebulę w piórka. Grzyby wrzucamy do wody. Wkładamy ziele i liście laurowe. Na patelni obsmażamy cebulę bez tłuszczu. Gdy się podsmaży wrzucamy ją do garnka. Wywar gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rosół gotowy.
Prawda, że szybko.
Tagi: prośnianki, gąski, grzyby gąski, rosół z gąsek, rosół z grzybami, prosty rosół z gąsek
Ciekawie wygląda i wydaje się nietrudna do zrobienia :))
OdpowiedzUsuń