Przepis na ogórki małosolne


Praktycznie w każdym domu, o tej porze roku przygotowuje się przetwory na zimę. Różne sałatki, kompoty, dżemy i inne smaczne wyroby. Lato to czas, w którym rośnie wiele warzyw i owoców, z których możemy przygotować smaczne wytwory, które zimą będą nam przypominały ten ciepły i wspaniały okres. W spiżarniach możemy wtedy zobaczyć wiele kolorów lata.


Z pewnością nie ma tu gospodyni, która nie robi ogórków małosolnych. Jest to klasyk polskich domów. W moim domu ogórki małosolne robię non stop. Kończymy jedną porcję, biorę się za robienie drugiej. Zarówno ja, jak i mąż uwielbiamy zajadać się tym smakołykiem. Choć najlepsze są po 3 dniach, to u nas zajadamy już po 24 godzinach. Ja najbardziej preferuje ogóreczki na kanapkę z pasztetem. Mogłabym jeść cały dzień. Ważną zaletą jest fakt, że są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kupić ogórki gruntowe i zestaw do kiszenia.


SKŁADNIKI:

3 kg ogórków gruntowych (istotne jest, żeby były twarde i nie zaduże)
3,5 l wody
3, 5 łyżki soli
mały korzeń chrzanu
ok 12 ząbków czosnku
6 pęków kopru

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy koconki. Gotujemy wodę. Do gorącej wody wsypujemy 3,5 łyżki soli. Studzimy.

Do dużego szklanego słoja wkładamy część kopru, parę przekrojonych ząbków czosnku, kawałek chrzanu. Na nich układamy ścisło ogórki, następnie wkładamy resztę przypraw. Zalewamy wszystko ostudzoną wodą. Zamykamy dołączoną zakrętką lub talerzykiem. Ogórki gotowe są już po dwóch dniach.




Tagi: ogórki, ogórek, ogórki małosolne, sól, ogórek gruntowy, pasztet, czosnek, chrzan, przepis na ogórki małosolne

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Łatwe przeliczanie produktów

Jajko zapiekane w kajzerce przepyszne śniadanie

Andrzejki i wróżby andrzejkowe