Gorący kociołek - a'la gulasz wieprzowy


Dziś przepis na pyszną potrawkę z mięsa wieprzowego. Jest to świetne danie do chleba, bardzo pożywne i treściwe. Możemy je jeść zamiast obiadu z ziemniaków, może też posłużyć jako przystawka pomiędzy daniami. Smakiem przypomina nieco gulasz, dodatkowo możemy podawać go z plackiem ziemniaczanym lub kluskami śląskimi. Bardzo polecam, na pewno będzie smakował. Mój mąż i córka chcą, żeby często im go robić. choć jest troszkę pracochłonny, to warto go zrobić. Będzie smacznym daniem na dwa dni, ponieważ odgrzewany smakuje jeszcze lepiej.



PRODUKTY:
 1 kg mięsa
1/2 kg pieczarek
3 kolory papryki (1 szt)
3 cebule
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
7 ogórków konserwowych
mały przecier pomidorowy
kostka bulionowa
pieprz, magi, słodka papryka mielona, olej





PRZYGOTOWANIE:

1. mięso pokroić w kostkę, posypać słodką papryką, posolić, popieprzyć, przesmażyć i odłożyć do garnka.

2. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć i wrzucamy do garnka do mięsa.

3. Paprykę także kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty rzeczy do garnka.

4. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do garnka. Wszystko zalewamy 1 litrem wody i dusimy pod przykryciem.
5. Jak się wszystko poddusi i zrobi się dość miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub pokrojne w kostkę. Wrzucamy kostkę bulionową i dusimy jeszcze 25 min.
6. Po tym czasie dodajemy odsączoną fasolkę i kukurydzę, po 5 minutach wrzucamy pokrojone ogórki w kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Doprawiamy według własnych upodobań, może być ostrzejsze lub nieco łagodniejsze.

Smacznego!



Tagi: gulasz, mięso wieprzowe, papryka, fasolka, pieczarki, potrawka z mięsa wieprzowego, koncentrat pomidorowy, sos,

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Łatwe przeliczanie produktów

Jajko zapiekane w kajzerce przepyszne śniadanie

Andrzejki i wróżby andrzejkowe