Zupa pomidorowa z makaronem
Zapewne wszystkie gospodynie wiedzą, że przepisów na zupę pomidorową jest bardzo wiele. Można zrobić ją na bazie rosołu, kości mięsnej, kostki rosołowej lub bez mięsną. Możemy dodać do niej przecier pomidorowy własnej roboty, zmielone pomidory bądź koncentrat pomidorowy. Dodatkowo możemy podawać ją z różnymi dodatkami z ziemniakami, różnego rodzaju makaronem czy też ryżem. U mnie dziś prosta pomidorówka na skrzydełkach i z koncentratem pomidorowym.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę lub wedle uznania. Cebulę przekrajamy na dwie półówki. Wlewamy do garnka 2 litry wody i wkładamy do niego warzywa, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz umyte skrzydełka. Gotujemy wszystko do miękkości ok 25 min., solimy lekko. Dodajemy kostkę rosołową. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 15 minut. (Przecieru można dodać więcej lub mniej, zależy to od upodobań smakowych). Śmietanę roztrzepujemy z 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami gorącego wywaru. Mieszamy tak, by nie było grudek. Wlewamy do garnka i zagotowujemy. Można jeszcze ewentualnie posolić i popieprzyć.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Tagi: pomidorowa, zupa pomidorowa, zupa z makaronem, makaron, koncentrat
SKŁADNIKI:
- 3 skrzydełka kurczaka
- 2 marchewki
- pietruszka
- mała cebulka
- mała śmietana 12%
- 5 koncentratu pomidorowego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- pieprz ziarnisty kilka ziarenek
- pieprz
- sól
- kostka rosołowa
- makaron nitki
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę lub wedle uznania. Cebulę przekrajamy na dwie półówki. Wlewamy do garnka 2 litry wody i wkładamy do niego warzywa, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz umyte skrzydełka. Gotujemy wszystko do miękkości ok 25 min., solimy lekko. Dodajemy kostkę rosołową. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 15 minut. (Przecieru można dodać więcej lub mniej, zależy to od upodobań smakowych). Śmietanę roztrzepujemy z 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami gorącego wywaru. Mieszamy tak, by nie było grudek. Wlewamy do garnka i zagotowujemy. Można jeszcze ewentualnie posolić i popieprzyć.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Tagi: pomidorowa, zupa pomidorowa, zupa z makaronem, makaron, koncentrat
Komentarze
Prześlij komentarz