Sos pomidorowy do makaronu

Jeśli znudziły Ci się sosy gotowe ze słoików lub do przyrządzenia z torebek, to koniecznie musisz zrobić go samemu. Nic lepiej i zdrowiej nie smakuje, jak danie przygotowane od początku z własnych składników. Ja sprawdziłam i polecam. Z makaronem spaghetti jest przepyszny, do tego ekspresowy w wykonaniu.


SKŁADNIKI:

* 800 g (puszka) całych pomidorów * 1 średnia cebula * 5 ząbków czosnku * 2 łyżeczki suszonego oregano * 2 łyżeczki suszonej bazylii (lub 1 łyżeczka świeżej) * Oliwa z oliwek * Sól i pieprz * 1-2 łyżeczki płatków chilli

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy oliwę w rondelku. Oliwy musi być przykryte dno rondla. Drobno siekamy cebulkę, wrzucamy ją do rondelka i przysmażamy na złoty kolor. Gdy cebula będzie się smażyć otwieramy puszkę z pomidorami, przekładamy do dużej miseczki i drobno zgniatamy widelcem na papkę lub miksujemy blenderem. Jak już cebula będzie podsmażona dodajemy do niej drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Podsmażamy czosnek przez minutę i dodajemy resztę składników. Wszystko dusimy razem przez 10 minut i wymieszaj z makaronem.Można jeszcze podsmażyć mięso mielone i połączyć je z sosem.


Tagi: sos, makaron, pomidory, sos pomidorowy, czosnek, spagethi

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany