Domowy pasztet pieczony


Dziś przepis na pyszny domowy pasztet, roboty mojego szwagra. Jest mięsisty i pyszny. Polecam każdemu na kanapki z ogórkiem, rzodkiewką lub pomidorkiem.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1/2 kg surowego boczku
  • 3 cebule
  • 1/2 podłużnej bułki np. paryskiej pokrojonej w plastry
  • 5 dkg wątróbki
  • 4 - 5 jajek
  • 2 łyżeczki soli, pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • smalec
  • ok. 300 g słoniny
  • bułka tarta
  • 2 listki laurowe
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
 PRZYGOTOWANIE:

Liście, ziele i ziarnisty pieprz gotować  w niewielkiej ilości wody tak, by zostało ok. 1/2 szklanki wywaru.

Mięso kroimy na małe kawałki około i wkładamy do dużego garnka. Boczek układamy na spód, następnie mięso, potem cebule. Solimy i dodajemy przecedzony zimny wywar z przypraw. Zagotowujemy na dużym ogniu, następnie mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy bułkę. Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez około 3 minuty

Po wystudzeniu mięsa, najlepiej na następny dzień, mielimy trzy razy mięso oraz wątróbkę w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy żółtka, pieprz, gałkę muszkatołową i doprawiamy solą w razie potrzeby - mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy z ubitymi białkami.

Dwie wąskie i podłużne formy o długości 30 cm smarujemy smalcem, boki i dno wykładamy plasterkami słoniny. Posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę mięsną, dobrze dociskamy, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 1,5 godziny.






Tagi: pasztet, wątróbka, mięso, domowy, własna robota, pasztet domowy, wieprzowina, wołowina

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany