Domowy pasztet pieczony
Dziś przepis na pyszny domowy pasztet, roboty mojego szwagra. Jest mięsisty i pyszny. Polecam każdemu na kanapki z ogórkiem, rzodkiewką lub pomidorkiem.
SKŁADNIKI:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 1 kg mięsa wołowego
- 1/2 kg surowego boczku
- 3 cebule
- 1/2 podłużnej bułki np. paryskiej pokrojonej w plastry
- 5 dkg wątróbki
- 4 - 5 jajek
- 2 łyżeczki soli, pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- smalec
- ok. 300 g słoniny
- bułka tarta
- 2 listki laurowe
- 6-8 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
Liście, ziele i ziarnisty pieprz gotować w niewielkiej ilości wody tak, by zostało ok. 1/2 szklanki wywaru.
Mięso kroimy na małe kawałki około i wkładamy do dużego garnka. Boczek układamy na spód, następnie mięso, potem cebule. Solimy i dodajemy przecedzony zimny wywar z przypraw. Zagotowujemy na dużym ogniu, następnie mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy bułkę. Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez około 3 minuty
Po wystudzeniu mięsa, najlepiej na następny dzień, mielimy trzy razy mięso oraz wątróbkę w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy żółtka, pieprz, gałkę muszkatołową i doprawiamy solą w razie potrzeby - mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy z ubitymi białkami.
Dwie wąskie i podłużne formy o długości 30 cm smarujemy smalcem, boki i dno wykładamy plasterkami słoniny. Posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę mięsną, dobrze dociskamy, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 1,5 godziny.
Tagi: pasztet, wątróbka, mięso, domowy, własna robota, pasztet domowy, wieprzowina, wołowina
Komentarze
Prześlij komentarz