Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce


Panierka do kurczaka jest wyśmienitym dodatkiem, dzięki któremu mięso jest pyszne, aromatyczne chrupiące i wyraziste. Mamy wiele przepisów na takowe panierki, mogą być na słono, słodko, ostro lub łagodnie. Dodatkowo przygotowane na różne sposoby: z krakersami, płatkami kukurydzianymi, bułką tartą, sezamem, orzechami i wieloma innymi dodatkami. Jednakże głównym składnikiem jest jajko i mleko. Dziś prezentuje jeden z wielu takich przepisów.

SKŁADNIKI:

pierś z kurczaka podwójna
szkl. mąki
szkl. mleka
1 jajo
1,5 łyżeczka słodkiej papryki
1,5 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
2 szklanki rozdrobnionych płatków kukurydzianych
olej

PRZYGOTOWANIE:

Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w niewielki kawałki. Po tej czynności pierś gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem słodkiej papryki, ostrej papryki (po 1/2 łyżeczki). Gotujemy do miękkości i zostawiamy w garnku. 

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe - szklanka mleka, szklanka mąki, jajko, szczypta soli. Dodajemy do niego po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej. Do rozdrobnionych płatków dodajemy bułkę tartą i mąkę pszenną. Odsączamy mięso, a następnie panierujemy najpierw w cieście naleśnikowym potem w płatkach. Smażymy na głębokim oleju, aż do zarumienienia. Kurczak jest miękki, więc nie trzeba smażyć go długo. Wystarczy tylko do czasu zarumienienia panierki. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy z frytkami lub według uznania. Warto przyrządzić do niego sos czosnkowy.

SOS CZOSNKOWY:
mały jogurt naturalny, 3 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku - czosnek rozdrabniamy i wszystko mieszamy.



Tagi: mięso, filet, kurczak, panierka, papryka, płatki kukurydziane, kurczak w panierce

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany