Gorący kociołek - gulasz wieprzowy
Dziś przepis na przepyszny gorący kociołek. Jest to danie jednogarnkowe, które świetnie pasuje jako obiad lub przystawka. Potrawka jest bardzo syta, pożywna i rozgrzewająca. Można ją zagęścić i będzie idealnym dodatkiem do klusków śląskich lub placka po węgiersku.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Tagi: gulasz, papryka, mięso wieprzowe, kociołek, gorący, fasolka, przecier, pomidory,
SKŁADNIKI:
- 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
- 1/2 kg pieczarek
- 3 kolory papryki po 1 sztuce
- 3 cebule
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 7 ogórków konserwowych
- mały przecier pomidorowy
- kostka bulionowa
- słodka papryka
- pieprz, sól
- olej
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso pokroić w kostkę , posolić, popieprzyć, posypać słodką papryką. Przesmażyć na patelni i odłożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i wrzucamy do mięsa. Zmieniamy olej i przesmażamy papryki pokrojone w kostkę. Wrzucamy następnie do garnka z mięsem i cebulą. Wszystko zalewamy 1 litrem zimnej wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
- Gdy mięso będzie zaczynało mięknąć dodajemy przecier pomidorowy i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub pokrojone w malutką kosteczkę. Wrzucamy kostkę bulionową i dusimy 30 min.
- Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Po 5 min. gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i magii.
Tagi: gulasz, papryka, mięso wieprzowe, kociołek, gorący, fasolka, przecier, pomidory,
Komentarze
Prześlij komentarz