Ciasto jogurtowe z truskawkami



Jako, że sezon na truskawki już w pełni, czas najwyższy na pyszne ciasto z truskawkami. Przepis jest niezwykle prosty i szybki, do tego ciacho wychodzi po prostu rewelacyjnie. Jest wilgotne, puszyste i smaczne. Równie pysznie smakuje z innymi owocami.

SKŁADNIKI:
                                                                                                

  • 300g truskawek
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej               
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego 16g
  • 3  jajka
  • 100 ml oleju
  • 360 g jogurtu naturalnego, bardzo gęstego!
  • 2 łyżki soku z cytryny                                                             

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego warto na godzinę przed wyrabianiem wyjąć z lodówki jajka, jogurt, truskawki.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.
Do dużej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy,
a następnie ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na puch.

Po tym czasie zmniejszamy obroty na najmniejsze i  dodajemy jogurt, sok z cytryny, strumieniem olej, a na końcu stopniowo po łyżce dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180  {grzałka góra-dół}

Tortownicę o wymiarach 24cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Umyte i osuszone truskawki kroimy na pół i układamy na wierzchu ciasta rozcięciem do góry. Lekko przyciskamy. Pieczemy 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu i lekkim wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.



Tagi: truskawki, ciasto z truskawkami, ciasto jogurtowe, jogurt, ciasto, ciasto i truskawki, truskawki w cieście,

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Łatwe przeliczanie produktów

Jajko zapiekane w kajzerce przepyszne śniadanie