Przepis na kotlety mielone

Czy lubcie jeść kotlety mielone? Ja bardzo, moja czteroletnia córeczka także uwielbia jeść te kotleciki. Z racji tego, że dawno ich nie robiłam, postanowiłam dziś przyrządzić pyszne, mięciutkie kotlety. Oczywiście od razu postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Są tak łatwe do zrobienia, że poradzi sobie nawet początkująca kucharka.




SKŁADNIKI:

  1. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  2. 1 średnia cebula
  3. kajzerka
  4. jajko
  5. sól, pieprz i przyprawa uniwersalna
  6. bułka tarta
  7. olej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso wkładamy do miski i mieszamy parę razy ręką. Do mięsa wbijamy jajko, ścieramy na tarce obraną cebulę i przyprawiamy do smaku przyprawami. Bułkę moczymy w ciepłej wodzie do momentu, aż będzie bardzo miękka, wręcz rozpadająca się. Dodajemy do mięsa. Mielone razem z składnikami wyrabiamy ręką, dość długo aż będzie kleiste. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  2. Po tym czasie lepimy z mięsa kulki wielkości piłeczki tenisowej i lekko spłaszczamy, jak na placki. Obtaczamy w bułce tartej.
  3. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu - lekko zgniatając widelcem.

Ja właśnie robię w taki sposób i kotlety są mięciutkie i soczyste. Jeśli wyjdą za suche, można przełożyć je do garnka i zalać połową szklanki wody i dusić 10 min, pod przykryciem.



Tagi: kotlet, mielony, kotlety mielone, cebula, bułka tarta, jajko, mięso wieprzowe, wieprzowo-wołowe

Komentarze

  1. Uwielbiam mielone :)
    Spróbuj kiedyś zrobić mielone z brokułem i serem żółtym, pieczone w piekarniku :) Są naprawdę mega pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jadłam z serem i pieczarkami, też pyszne polecam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Łatwe przeliczanie produktów

Jajko zapiekane w kajzerce przepyszne śniadanie