Dżem truskawkowy domowej roboty
Sezon truskawkowy w pełni, więc warto wykorzystać ten okres i skorzystać z dobrodziejstw natury. Z owoców tych możemy przygotować wiele smacznych rzeczy między innymi knedle, koktajle, kompoty, ciasta ucierane i sernikowe, placki lub po prostu możemy zajadać się nimi z cukrem i ze śmietaną. Co kto lubi.
Moja córcia uwielbia truskawki i zjada je garściami bez żadnych dodatków. No cóż jednak każdy sezon się kiedyś kończy truskawki też się skończą, dlatego dobrze jest zrobić z nich przetwory na przykład dżem. Do tej pory nie miałam nigdy czasu ani chęci na taką robótkę, ale siostra zachęciła mnie swoimi wyrobami i postanowiłam również zapasteryzować coś na zimę.
Dżemik będzie idealnym dodatkiem do naleśników, kanapek, ciast bądź innych placków.
SKŁADNIKI:
3 kg truskawek
1,4 kg cukru
3 żelfixy 2:1
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Wkładamy wszystkie do garnka, wsypujemy żelfix i dokładnie mieszamy. Całość zagotowujemy ciągle mieszając, by owoce nie przywarły do dna. Gdy się zagotują wsypujemy cukry i dalej mieszamy i gotujemy. W między czasie może pojawiać się piana, wtedy należy ją systematycznie wybierać łyżką. Gdy wszystko się już zagotuje zdejmujemy z ognia i natychmiast przekładamy do słoików, zamykamy i ustawiamy je do góry dnem.
Tagi: truskawki, dżem, dżem truskawkowy, dżem domowej roboty, żelfix, konfitury, truskawkowy dżem
Komentarze
Prześlij komentarz