Spaghetti własnej roboty


Nie wiem, jak Wy, ale ja bardzo lubię jeść makaron. Uwielbiam chyba wszystkie dania przygotowane z tym produktem. A najbardziej smakuje mi spaghetti z sosem bolognese. Najczęściej przyrządzając tę potrawę idę trochę na łatwiznę i używam gotowego sosu ze słoika lub z proszku. Zwykle dodaję do tego coś od siebie, żeby nie było całkiem prosto, lecz  to nie to samo, co zrobić go samemu. Postanowiłam, więc dziś spróbować swoich sił i wykonać sos samej, tak z głowy, z tego co miałam w domu. Przyznam, że wyszedł bardzo pyszny i smakował całej rodzince.

SKŁADNIKI:

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 mały koncentrat pomidorowy
2 średnie cebule
pieprz
sól
słodka papryka mielona
pikantna papryka mielona
pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy olej na patelni i wkładamy mięso - podsmażamy. Kroimy cebule w kostkę i dodajemy do mięsa, wsypujemy łyżeczkę ostrej i łyżeczkę słodkiej papryki. Dolewamy 400 ml wody i dusimy pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie solimy, pieprzymy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy łyżeczkę pieprzu ziołowego. Dusimy dalej parę minut, od czasu do czasu mieszając. Możemy przyprawić jeszcze wedle uznania. Na koniec zawsze odlewam nadmiar wody. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti.




Tagi: makaron, sos, koncentrat, sos spaghetti, sos spaghetti domowej roboty, mięso mielone, cebula

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Łatwe przeliczanie produktów

Jajko zapiekane w kajzerce przepyszne śniadanie

Andrzejki i wróżby andrzejkowe