Jak wykorzystać pozostałości jedzenia po świętach?

Święta święta i po świętach, i jak zwykle zostaje mnóstwo różnego rodzaju produktów oraz resztek jedzenia. Warzywa, sery czy wędliny – to tylko niektóre z nich. Warto je wykorzystać i stworzyć z nich pyszne potrawy. Oto jeden z nich, prosty i szybki obiad - ziemniaki z patelni.

SKŁADNIKI:
6 ziemniaków, cebula, boczek, resztki wędlin z lodówki, papryka, sól, dowolne przyprawy (słodka papryka, przyprawa do ziemniaków)rozmaryn do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Lekko wystudzić, obrać i pokroić na plastry. Boczek, wędlinę i kiełbaskę, paprykę pokroić w drobną kostkę, wysmażyć na patelni bez tłuszczu. Można dodać nieco masła. Pod koniec dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Plastry ziemniaków przełożyć na patelnię ze zrumienionymi wędlinami i boczkiem, przyprawić do smaku solą i wymieszać. Wszystko razem podgrzać i od razu podawać. Najlepiej przełożyć na duży półmisek. Można udekorować gałązkami rozmarynu.
Prawda, że proste? Smacznego!


Tagi: kuchnia resztkowa, kuchnia poświąteczna, ziemniaki z patelni, ziemniaki, boczek, ziemniaki w mundurkach,

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany