Śledzie w oleju - przepis

Podczas wigilijnej kolacji nie może zabraknąć na stole śledzia. To po prostu klasyk każdych świąt,
ale i nie tylko. Są one pyszną przystawką na każdą okazję.
Poniżej przepis na pyszne filety śledziowe w oleju z cebulką.

SKŁADNIKI:
Matiasy (6-7 sztuk)
3 średnie cebule
1 łyżka octu
300 ml oleju
pół łyżeczki cukru
czarny pieprz – 6 ziarenek
szczypta soli
ziele angielskie - 3 ziarenka
liście laurowe - 3
zioła prowansalskie - pół łyżeczki

PRZYGOTOWANIE:
Filety śledziowe zalać wodą i odstawić na 3 godziny, by się wymoczyły z nadmiaru soli (jeśli są nadal zbyt słone, czynność powtórzyć). Śledzie odsączyć z wody,  pokroić na kawałki o szerokości 3 cm.
Cebulę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem i wystudzić. Dodać cukier i sól.
Do oleju wrzucić ziarna pieprzu oraz zioła prowansalskie i ocet, wymieszać. Najlepiej w słoiku układać wszystko warstwami: najpierw kilka śledzi, potem odsączoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, polać częścią oleju z ziołami, znów włożyć śledzie, cebulkę itd. Cebula powinna być ostatnią warstwą.Gdy już wszystkie składniki będą zużyte, słoik należy zakręcić i wstawić go na ok. 24 (a nawet więcej) godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.
Mam nadzieję, że będą smakowały.



Tagi: śledzie w oleju, śledzie z cebulką w oleju, przepis na śledzie w oleju, śledź, przepisy

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Łatwe przeliczanie produktów

Jajko zapiekane w kajzerce przepyszne śniadanie