Sernik gotowany - przepis
Sernik gotowany to ciasto z serem bez pieczenia. Taki sernik jest łatwiejszy do zrobienia i przede wszystkim szybszy. Znalazłam bardzo fajny przepis, ciasto wychodzi po prostu pyszne. Sami się przekonajcie.
SKŁADNIKI:
1 kg mielonego sera (może być z wiaderka - gęsty)
4 jajka
200 g masła
1 op. cukru wanilinowego
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
3/4 szklanki mleka (200 ml)
ok. 450 g herbatników kakaowych
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka o nieprzywierającym dnie wkładamy masło pokrojone w kostkę, ser, cukier, cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Gdy masa się zagotuje rozpuszczamy budynie w mleku i dodajemy do masy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać od dna. Całość powinna zgęstnieć. Gdyby pojawiły się grudki można krótko krótko zmiksować lub użyć blendera. Blachę o wymiarach ok. 36 cm x 24 cm wykładamy papierem lub folią. Układamy warstwę herbatników, i wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników. Polewamy ciasto polewą czekoladową.. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
POLEWA:
3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – wszystkie składniki podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia.
Tagi: przepis na sernik gotowany, gotowany sernik, sernik gotowany,
SKŁADNIKI:
1 kg mielonego sera (może być z wiaderka - gęsty)
4 jajka
200 g masła
1 op. cukru wanilinowego
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
3/4 szklanki mleka (200 ml)
ok. 450 g herbatników kakaowych
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka o nieprzywierającym dnie wkładamy masło pokrojone w kostkę, ser, cukier, cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Gdy masa się zagotuje rozpuszczamy budynie w mleku i dodajemy do masy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać od dna. Całość powinna zgęstnieć. Gdyby pojawiły się grudki można krótko krótko zmiksować lub użyć blendera. Blachę o wymiarach ok. 36 cm x 24 cm wykładamy papierem lub folią. Układamy warstwę herbatników, i wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników. Polewamy ciasto polewą czekoladową.. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
POLEWA:
3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – wszystkie składniki podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia.
Tagi: przepis na sernik gotowany, gotowany sernik, sernik gotowany,
Komentarze
Prześlij komentarz