Ryba po grecku - przepis

Ryba po grecku to jedna z 12 potraw, która pojawia się na stołach wigilijnych w wielu domach.Ryba po grecku to także pyszna propozycja na obiad lub ciepłą przekąskę, która sprawdzi się właściwie przez cały rok.Cały sekret smaku tego dania tkwi w sosie z warzyw. Jak już robić tą potrawę to tylko w większych ilościach, ponieważ szybko znika ze stołu. Ja rybę po grecku zawsze robię tydzień przed świętami i pasteryzuje w słoikach. Dzięki temu mam więcej czasu na inne dania w wigilię, i smaki się pięknie przegryzają i oczywiście jest świeża.

SKŁADNIKI: 1 kg filetów rybnych (ja używam dorsza), 4 średnie cebule, 1 por - biała część, 1/2 małego selera, większa pietruszka, 4 - 5 marchewek, ketchup, przecier pomidorowy, musztarda, sól ,pieprz, cukier, liście laurowe 6 kulek, ziele angielskie 4 szt.


PRZYGOTOWANIE:
Na łyżce oleju poddusić pokrojoną w piórka cebulę i por. Dołożyć starte na grubych oczkach warzywa. Dodać ziele angielskie, liście laurowe. Podlać ok 1/2 szklanki wrzącej wody - dusić do miękkości warzyw pod przykryciem. Gdy warzywa zrobią się miękkie dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 - 3 łyżki ketchupu, łyżeczkę musztardy i łyżeczkę cukru, sól, pieprz do smaku. Przemieszać i chwilkę pogotować.
Rybę moczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej, i usmażyć. Gorącym sosem przełożyć rybę.
Prawda, że łatwo się robi?


Tagi: ryba po grecku, ryba w warzywach, ryba, ryba w sosie,przecier pomidorowy, warzywa, smażenie, sos do ryby,

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Łatwe przeliczanie produktów

Jajko zapiekane w kajzerce przepyszne śniadanie

Andrzejki i wróżby andrzejkowe