Domowe ciastka z dżemem morelowym
SKŁADNIKI:
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 375 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka śmietany (np. 18%)
- dżem morelowy lub inny
- 1 białko
PRZYGOTOWANIE:
Składniki wyrobić na ciasto. Przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny. Z ciasta uformować niewielkie kulki, wielkości mniej więcej średnicy 3 cm. Czubek każdej kulki zanurzać w białku a następnie w cukrze. Ułożyć na blaszce. W każdej kulce zrobić zagłębienie. Do zagłębień nałożyć dżemu. Rozgrzać piekarnik do 200 C i piec ciastka przez około 10 minut.
Tagi: ciasteczka, dżem, domowe ciasteczka, kruche ciasteczka, marmolada, morele, dżem morelowy, ciastka domowe
Komentarze
Prześlij komentarz