Domowe ciastka z dżemem morelowym


SKŁADNIKI:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 375 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka śmietany (np. 18%)
  • dżem morelowy lub inny
  • 1 białko

PRZYGOTOWANIE:

 Składniki wyrobić na ciasto. Przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.  Z ciasta uformować niewielkie kulki, wielkości mniej więcej średnicy 3 cm. Czubek każdej kulki zanurzać w białku a następnie w cukrze. Ułożyć na blaszce. W każdej kulce zrobić zagłębienie. Do zagłębień nałożyć dżemu. Rozgrzać piekarnik do 200 C i piec ciastka przez około 10 minut.



Tagi: ciasteczka, dżem, domowe ciasteczka, kruche ciasteczka, marmolada, morele, dżem morelowy, ciastka domowe

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany