Przepis na żurek w chlebie
Wprawdzie już po świętach, ale chciałabym podzielić się z Wami świetnym przepisem na pyszny żurek. Dodatkowo podany jest w chlebie, co dodaje mu efektywnego wyglądu i smaku.
SKŁADNIKI:
- 1 kg białej kiełbasy surowej
- około 3 litrów wody
- włoszczyzna
- 4 liści laurowych
- ziela angielskiego i pieprzu - kilka ziarenek
- 750 ml zakwasu na zurek
- majeranek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- śmietana
- bochenek okrągłego chleba
PRZYGOTOWANIE:
Obrane i pokrojone warzywa, i kiełbasę zalewamy wodą. Zagotowujemy ,dodajemy sól,pieprz,ziele,listek. Gotujemy ok.25 minut na małym ogniu. Wyjmujemy po tym czasie kiełbasę i warzywa. Do wywaru wlewamy zakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i solą. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy ok.10 minut. Zabielamy śmietaną. Można dodać jeszcze 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka. Doprawiamy wedle uznania. Jajka gotujemy na twardo,kiełbasę kroimy w plasterki i lekko podsmażamy na małej ilości smalcu. Wkładamy do zupy. Jajka kroimy na ćwiartki.
Przygotowujemy chlebek - ostrym nożem odcinamy jego górną część i odkładamy sobie na bok, wydrążamy środek tak, aby powstała miseczka. Chlebek przed nalaniem zupy zapiekamy ok.3 minut w piekarniku w temp 180 st. Nalewamy do niego żurek. Wkładamy również po ćwiartce jajka.
Tagi: żurek, żurek w chlebie, okrągły chlebek, śmietana, kiełbasa biała, jajko, wielkanoc,
Komentarze
Prześlij komentarz