Przepis na żurek w chlebie



Wprawdzie już po świętach, ale chciałabym podzielić się z Wami świetnym przepisem na pyszny żurek. Dodatkowo podany jest w chlebie, co dodaje mu efektywnego wyglądu i smaku.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg białej kiełbasy surowej
  • około 3 litrów wody
  • włoszczyzna
  • 4 liści laurowych
  • ziela angielskiego i pieprzu - kilka ziarenek
  • 750 ml zakwasu na zurek
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • śmietana
  • bochenek okrągłego chleba

PRZYGOTOWANIE:

Obrane i pokrojone warzywa, i kiełbasę zalewamy wodą. Zagotowujemy ,dodajemy sól,pieprz,ziele,listek. Gotujemy ok.25 minut na małym ogniu. Wyjmujemy po tym czasie kiełbasę i warzywa. Do wywaru wlewamy zakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i solą. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy ok.10 minut. Zabielamy śmietaną. Można dodać jeszcze 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka. Doprawiamy wedle uznania. Jajka gotujemy na twardo,kiełbasę kroimy w plasterki i lekko podsmażamy na małej ilości smalcu. Wkładamy do zupy. Jajka kroimy na ćwiartki. 
Przygotowujemy chlebek - ostrym nożem odcinamy jego górną część i odkładamy sobie na bok, wydrążamy środek tak, aby powstała miseczka. Chlebek przed nalaniem zupy zapiekamy ok.3 minut w piekarniku w temp 180 st. Nalewamy do niego żurek. Wkładamy również po ćwiartce jajka.







Tagi:  żurek, żurek w chlebie, okrągły chlebek, śmietana, kiełbasa biała, jajko, wielkanoc,

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany