Pyszne gołąbki z piekarnika

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Smakowite są gotowane w garnku, ale również świetnie smakują z piekarnika. Dziś właśnie przepis na te pieczone.



SKŁADNIKI:
  • 1 kg mielonej łopatki
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 kg suchego ryżu
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, sok z cytryny
  • średnia kapusta
PRZYGOTOWANIE:

Do letniego ugotowanego na pół ryżu dodajemy zmielone mięso. Dokładamy cebulę pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoto na łyżce smalcu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - starannie mieszamy składniki. Gotowy farsz zawijamy w sparzone liście kapusty. Gotowe gołąbki ciasno układamy w 5 l brytfannie. Warstwy gołąbków oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Całość zalewamy gorącym wywarem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy do smaku. Wierzch gołąbków przykrywamy pozostałymi liśćmi. Brytfannę przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st z grzałką góra dół na drugi poziom. 

Pieczemy 1,5 godziny w 170 st., a następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st pieczemy 2 godziny.





Tagi: gołąbki, kapusta, piekarnik, ryz, łopatka wieprzowa, mielone mięso, koncentrat pomidorowy

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany