Pyszne gołąbki z piekarnika
Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Smakowite są gotowane w garnku, ale również świetnie smakują z piekarnika. Dziś właśnie przepis na te pieczone.
Tagi: gołąbki, kapusta, piekarnik, ryz, łopatka wieprzowa, mielone mięso, koncentrat pomidorowy
SKŁADNIKI:
- 1 kg mielonej łopatki
- 2 średnie cebule
- 1/2 kg suchego ryżu
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, sok z cytryny
- średnia kapusta
PRZYGOTOWANIE:
Do letniego ugotowanego na pół ryżu dodajemy zmielone mięso. Dokładamy cebulę
pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoto na łyżce smalcu. Doprawiamy do
smaku solą i pieprzem - starannie mieszamy składniki. Gotowy farsz
zawijamy w sparzone liście kapusty. Gotowe gołąbki ciasno układamy w 5 l
brytfannie. Warstwy gołąbków oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy 3
liście laurowe i 4 ziela angielskie. Całość zalewamy gorącym wywarem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy do smaku. Wierzch
gołąbków przykrywamy pozostałymi liśćmi. Brytfannę przykrywamy pokrywką i wstawiamy do
nagrzanego piekarnika do 170 st z grzałką góra dół na drugi poziom.
Pieczemy 1,5 godziny w 170 st., a następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st pieczemy 2 godziny.
Tagi: gołąbki, kapusta, piekarnik, ryz, łopatka wieprzowa, mielone mięso, koncentrat pomidorowy
Komentarze
Prześlij komentarz