SOS PIECZARKOWY
Dziś przepis na pyszny sos pieczarkowy. Dodaję go często do obiadów do duszonej karkóweczki, klusków śląskich i kopytek, a nawet do ziemniaków. Jest po prostu pasujący do wszystkiego.
SKŁADNIKI:
- 350 - 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki kroimy w plasterki, obraną cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju, może być masło podsmażamy cebulę, jak się zeszkli dodajemy pieczarki i dusimy aż puszczą sok ok. 4 min. Dodajemy czosnek i śmietanę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, i natką pietruszki (2 łyżki pokrojonej). W razie potrzeby sos można zagęścić 1 łyżką mąki z 3 łyżkami zimnej wody.
Tagi: pieczarki, kremówka, śmietana kremówka, sos, natka pietruszki, czosnek, sos pieczarkowy, grzyby
Zapisałam w ulubionych, zdecydowanie przyda mi się w weekend :)
OdpowiedzUsuń