Przepis na pleśniak
Przepis na proste ciasto o nazwie pleśniak. To jedno z ulubionych mojej siostry, i z racji tego, że w ten weekend gościło na naszym stole postanowiłam wstawić przepis na bloga. Wyszedł rewelacyjny. Najbardziej smakuje mi na ciepło z bitą śmietaną.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 200 g masła
- 4 duże jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- słoik gęstego dżemu ( u mnie był wiśniowy)
- kisiel wiśniowy
Masło posiekać z mąką i proszkiem do
pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko
zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule, owinąć folią spożywczą i włożyć je do lodówki na godzinę.
zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule, owinąć folią spożywczą i włożyć je do lodówki na godzinę.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać
cukier (2/3 szklanki), cały czas ubijając, na koniec wsypać proszek kiślu.
Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć
papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułkątarta. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno
formy. Posmarować grubą warstwą dżemu. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i delikatnie wyłożyć na
nią pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze
180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Studzić w lekko uchylonym piekarniku,
by piana nie opadła.
Tagi: pleśniak, kruche ciasto, kisiel, piana, dżem, przepis na pleśniak, ciasto z dżemem
Komentarze
Prześlij komentarz