Przepis na ciasto czekoladowe
Dziś polecam przepis na pyszne ciasto czekoladowe. Jest pulchne i wilgotne, a do tego przepyszna polewa sprawia, że rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy. Żółtka miksować ok minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę (można także zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach). Masę przełożyć do keksówki (10x30) natłuszczonej i posypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 175C piekarnika i pieczemy 45 minut. Po 20 minutach pieczenia przecinamy ciasto wzdłuż na ok 1 cm głębokości. Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową.
POLEWA:
100g masła
80-100 g cukru
4 łyżki mleka
3 łyżki kakao
Wszystko zagotowujemy ok 5 min, cały czas mieszając.
Tagi: ciasto czekoladowe, kakao, murzynek, polewa, czekolada, masło
SKŁADNIKI:
- 200 g masła
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy. Żółtka miksować ok minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę (można także zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach). Masę przełożyć do keksówki (10x30) natłuszczonej i posypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 175C piekarnika i pieczemy 45 minut. Po 20 minutach pieczenia przecinamy ciasto wzdłuż na ok 1 cm głębokości. Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową.
POLEWA:
100g masła
80-100 g cukru
4 łyżki mleka
3 łyżki kakao
Wszystko zagotowujemy ok 5 min, cały czas mieszając.
Tagi: ciasto czekoladowe, kakao, murzynek, polewa, czekolada, masło
Komentarze
Prześlij komentarz