Przepis na naleśniki - jak zrobić dobre ciasto na naleśniki

Wydawałoby się, że naleśniki są proste w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Ciasto naleśnikowe powinno być delikatne, miękkie i elastyczne. Z tej receptury korzystam już od wielu lat i zawsze się udaje.

SKŁADNIKI:

* 1 szklanka mleka * 1 i 1/3 wody gazowanej * 1,5 szklanki mąki * 2 jajka * szczypta soli * 2 łyżki oleju do ciasta * olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy(pozbędziemy się grudek) do miski , dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko, wodę gazowaną, olej i jajka, całość miksujemy na gładko. Ciasto odstawiamy na 15 minut, ponownie wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste dolewamy odrobinę wody gazowanej.
Rozgrzewamy patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Następnie 2/3 chochli wylać na patelnię jednocześnie obracając ją okrężnymi ruchami, aby ciasto dobrze rozprowadzić. Smażyć na wysokiej mocy palnika przez chwilę, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów patelni i zacznie się rumienić. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim, wówczas dłużej pozostaną ciepłe.

Pyszne naleśniki smarujemy dżemem, powidłami, bitą śmietaną lub ulubionym farszem. Co kto lubi.

Tagi: naleśniki, dobre ciasto naleśnikowe, przepis na naleśniki, ciasto na naleśniki, dobre ciasto na naleśniki,

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Łatwe przeliczanie produktów

Jajko zapiekane w kajzerce przepyszne śniadanie