Świąteczny makowiec - przepis

Z racji tego, że wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia postanowiłam podzielić się przepisem na pyszny świąteczny makowiec. Na świątecznym stole nie może zabraknąć przecież tego smakołyku.


SKŁADNIKI:

*1 kg mąki *40 dag masła *10 dag drożdży *1/2 szklanki gęstej śmietany *5 jajek * 3 żółtka
MASA MAKOWA
1 kg maku *2l mleka *8 jajek *kostka margaryny * 1,5 szklanki miodu *2 szklanki cukru * szczypta soli


PRZYGOTOWANIE:

Masa makowa: mak gotujemy 1 godzinę w mleku, od czasu do czasu mieszając. Studzimy, dokładnie odsączamy i mielimy 5 razy. W garnku roztapiamy margarynę, lekko studzimy i mieszamy z miodem. Wkładamy mak. Mieszając smażymy kilka minut. Studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puch i razem z ubitymi białkami mieszamy z masą makową.
Drożdże mieszamy ze śmietaną. Zagniatamy z resztą składników i dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy, smarujemy po 1/3 masy makowej i zwijamy w rolady. Wkładamy do 3 natłuszczonych podłużnych foremek. Odstawiamy na 60 minut. Pieczemy 1 godzinę w 180C.

Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało. Ten makowiec zawsze gości u nas na święta. Smacznego!

Tagi: makowiec, świąteczny makowiec, makowiec na święta, mak, ciasto drożdżowe z makiem

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Łatwe przeliczanie produktów

Jajko zapiekane w kajzerce przepyszne śniadanie

Andrzejki i wróżby andrzejkowe