Kurczak pieczony na butelce piwa

Na pewno każdy z Was jadł pieczonego kurczaka. Zapewne w różnej postaci: z rożna, pieczonego normalnie w piekarniku, pieczonego w całości, w połowie. Ja dziś chciałabym podzielić się przepisem na kurczaka nadziewanego na butelce piwa. W ten sposób upieczone mięso jest bardzo soczyste. kruche i aromatyczne.


Butelkę z piwem wstawiamy do wody na kilka minut, by odmoczyć etykietę i zrywamy ją. Kurczaka na 3-4 godziny przed pieczeniem nacieramy środek 1/2 łyżeczki soli. Przed pieczeniem smarujemy zewnętrzną część kurczaka stopionym masłem, zmiażdżonym czosnkiem i sproszkowaną papryką lub innymi przyprawami. Nasadzamy kurczaka na butelkę tak, aby szyjka butelki wyszła obok szyjki mięsa.


Ustawiamy butelkę z kurczakiem pionowo w głębokiej foremce. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawiamy 180C. Po 40 minutach pieczenia wsypujemy do butelki szczyptę soli, aby piana z piwa wypływała na kurczaka.
Powtarzamy czynność co 15 minut. Pieczemy łącznie 2 godziny. Po tym czasie kurczaka zsuwamy z butelki, dzielimy i dodajemy z ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z clebem i ogórkiem kwaszonym.

Smacznego!



Tagi: kurczak w piwie, kurczak, piwo, kurczak na butelce, butelka, butelka piwna, kurczak piwny



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany