Przepis na ciasto MARYSIEŃKA

Jakiś czas temu podczas spotkania świątecznego jadłam bardzo pyszne ciasto, nazywało się Marysieńka. Od tamtej pory to mój ulubiony deser i zawsze chętnie jeżdżę do cioci, żeby go zasmakować. W końcu postanowiłam wziąć przepis i upiec go sama. Wydaje mi się, że wyszło nieźle jak na pierwszy raz.


SKŁADNIKI:
  • biszkopt:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (z górką)
    5 łyżek mąki pszennej tortowej (z górkami)
    szczypta soli
  • ciasto orzechowe:
    5 białek
    250 gramów włoskich orzechów pokrojonych średnio drobno
    1 pełna po brzegi szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (z górką)
    1 łyżka mąki pszennej tortowej (z górką)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
  • krem budyniowy:
    5 żółtek
    250 gramów masła lub margaryny
    0,5 litra mleka
    2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
    1 i 1/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej (z małymi górkami) 



PRZYGOTOWANIE: 

Biszkopt czekoladowy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
Potem wrzucamy żółtka, miksujemy na średnich obrotach krótko, do połączenia, potem wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy krótko na średnich obrotach, do połączenia.
Blaszkę o wymiarach 25x36 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczeni.Pieczemy w 180C ok. 30 minut..

Ciasto orzechowe.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
Potem wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach krótko, do połączenia. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy i mieszamy łyżką delikatnie.

Tą samą blaszkę wykładamy papierem i wykładamy ciasto. Pieczemy 30 min w 180 C.





Krem budyniowy.
5 żółtek ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na piankę o jasnym kolorze, wlewamy 0,5 szklanki mleka i dodajemy mąkę ziemniaczaną, wszystko miksujemy do połączenia składników, ale nie za długo.
Resztę mleka zagotowujemy, kiedy zawrze wlewamy mieszaninę i podgrzewając do zagotowania cały czas mieszamy by nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje intensywnie mieszając gotujemy przez około 2 - 3 minuty, następnie zdejmujemy z gazu i studzimy do temperatury pokojowej.Masło lub margarynę (najlepiej o temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy budyń i miksujemy do połączenia składników.Ciasto czekoladowe przecinamy na dwa blaty. Blaszkę ponownie wyścielamy papierem, na którym piekł się ciemny biszkopt, wkładamy jeden blat ciemnego ciasta, smarujemy połową kremu budyniowego.
Na krem układamy ciasto orzechowe i lekko, ale z wyczuciem dociskamy.
Ciasto orzechowe smarujemy pozostałym kremem i przykrywamy wierzchnim blatem biszkoptu kakaowego.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę.


Ciasto polewamy polewą.

55 gram masła
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
6 płaskich łyżek cukru
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao



Tagi: marysieńka, przepis na marysieńkę, przepis na ciasto, ciasto marysieńka 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Dobry film sensacyjny "Uprowadzona"

Andrzejki i wróżby andrzejkowe