Powody, dla których warto jeść kiwi



Kiwi to nie tylko bardzo smaczny owoc, ale także doskonały sprzymierzeniec w walce z różnymi schorzeniami. Jest przynajmniej 7 powodów, dla których warto jeść te owoce. Owoce te dostępne są przez całą zimę, mają bardzo dużo witamin. Mają korzystny wpływ dla osób narażonych na choroby serca.

  1. Dba o wzrok. Zmniejsza ryzyko chorób zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
  2. Chroni przed nowotworami. Dzięki przeciwutleniaczom kiwi zapewnia ochronę przed uszkodzeniami DNA komórek. Zmniejsza ryzyko raka.
  3. Działa antyzakrzepowo. Jedzenie kiwi 2-3 razy dziennie przez miesiąc zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.
  4. Ogranicza objawy astmy. Duża zawartość witaminy C sprawia, że chorzy na astmę rzadziej mają problemy z duszącym kaszlem i ciężkim oddechem.
  5. Dba o układ pokarmowy. Zapobiega zaparciom i działa probiotycznie, i osłonowo. Ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit.
  6.  Wzmacnia odporność. Zmniejsza objawy przeziębienia.
  7. Zapobiega osteoporozie. Kiwi to źródło wapnia. Wpływa na kondycję kości.
Kiwi także ma duży wpływ na urodę. Dzięki swoim właściwościom orzeźwia i napina cerę.
  • Maseczka rozjaśniająca
1/4 kiwi miksujemy z łyżką jogurtu naturalnego i łyżką soku pomarańczowego. Nakładamy na twarz omijając okolice oczu. Pozostawiamy na 15-20 minut, spłukujemy. Stosujemy1-2 razy w tygodniu.
  •  Peeling do suchej skóry
Kiwi szorujemy pod bieżącą wodą, nie obieramy. Połowę owocu miksujemy, dodając łyżkę oliwki dla dzieci i łyżkę drobnego cukru. Twarz i dekolt zwilżamy letnią wodą, osuszamy. Nie używamy kremu do twarzy. Stosujemy 1-2 razy w tygodniu.



Tagi: kiwi, owoc kiwi, owoc, wartości odżywcze kiwi, warto jeść kiwi,

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany