Powody, dla których warto jeść kiwi
Kiwi to nie tylko bardzo smaczny owoc, ale także doskonały sprzymierzeniec w walce z różnymi schorzeniami. Jest przynajmniej 7 powodów, dla których warto jeść te owoce. Owoce te dostępne są przez całą zimę, mają bardzo dużo witamin. Mają korzystny wpływ dla osób narażonych na choroby serca.
- Dba o wzrok. Zmniejsza ryzyko chorób zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
- Chroni przed nowotworami. Dzięki przeciwutleniaczom kiwi zapewnia ochronę przed uszkodzeniami DNA komórek. Zmniejsza ryzyko raka.
- Działa antyzakrzepowo. Jedzenie kiwi 2-3 razy dziennie przez miesiąc zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.
- Ogranicza objawy astmy. Duża zawartość witaminy C sprawia, że chorzy na astmę rzadziej mają problemy z duszącym kaszlem i ciężkim oddechem.
- Dba o układ pokarmowy. Zapobiega zaparciom i działa probiotycznie, i osłonowo. Ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit.
- Wzmacnia odporność. Zmniejsza objawy przeziębienia.
- Zapobiega osteoporozie. Kiwi to źródło wapnia. Wpływa na kondycję kości.
- Maseczka rozjaśniająca
- Peeling do suchej skóry
Tagi: kiwi, owoc kiwi, owoc, wartości odżywcze kiwi, warto jeść kiwi,
Komentarze
Prześlij komentarz