Schab w sosie koperkowo-marchewkowym
SKŁADNIKI:
- 1kg schabu bez kości
- 2 marchewki
- kawałek pietruszki i selera
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżeczka mąki
- śmietana 18%
- koperek
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Schab
kroimy na cm plastry. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ponad schabem
ok 2cm. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, startą na drobnych
oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, sól i pieprz. Gotujemy ok 1h, do
miękkości schabu. Następnie wyjmujemy mięso i zabielamy odrobiną mąki i śmietany 18% rozrobionej w
zimnej wodzie. Dosypujemy sporą ilość koperku - świeżego lub mrożonego.
Podajemy z ryżem albo z ziemniakami.Tagi: schab, marchewka, koperek, schab duszony z koperkiem, sos koperkowy, sos marchewkowy
Takie typowo polskie i nasze ;)
OdpowiedzUsuń