Przepis na kakaowe gofry

Gofry najlepiej smakują z bitą śmietaną i owocami. U mnie są tym razem z cukrem pudrem.

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder


PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem. Wlewamy mleko, olej szczyptę soli, wsypujemy mąkęzwymieszaną z proszkiem do pieczenia. kakao i miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Gofrownicę smarujemy pędzelkiem umoczonym w oleju, dobrze rozgrzewamy i nalewamy ciasto. Pieczemy 3-4 minuty, aż gofry będą dobrze chrupiące i wypieczone. studzimy na kratce. Podajemy posypane cukrem pudrem lub bitą śmietaną, owocami albo dżemem.


Tagi: gofry, kakao, gofry kakaowe, kakaowe gofry, bita śmietana, cukier puder, przepis na gofry

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Dobry film sensacyjny "Uprowadzona"

Andrzejki i wróżby andrzejkowe