Przepis na kakaowe gofry
Gofry najlepiej smakują z bitą śmietaną i owocami. U mnie są tym razem z cukrem pudrem.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem. Wlewamy mleko, olej szczyptę soli, wsypujemy mąkęzwymieszaną z proszkiem do pieczenia. kakao i miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Gofrownicę smarujemy pędzelkiem umoczonym w oleju, dobrze rozgrzewamy i nalewamy ciasto. Pieczemy 3-4 minuty, aż gofry będą dobrze chrupiące i wypieczone. studzimy na kratce. Podajemy posypane cukrem pudrem lub bitą śmietaną, owocami albo dżemem.
Tagi: gofry, kakao, gofry kakaowe, kakaowe gofry, bita śmietana, cukier puder, przepis na gofry
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem. Wlewamy mleko, olej szczyptę soli, wsypujemy mąkęzwymieszaną z proszkiem do pieczenia. kakao i miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Gofrownicę smarujemy pędzelkiem umoczonym w oleju, dobrze rozgrzewamy i nalewamy ciasto. Pieczemy 3-4 minuty, aż gofry będą dobrze chrupiące i wypieczone. studzimy na kratce. Podajemy posypane cukrem pudrem lub bitą śmietaną, owocami albo dżemem.
Tagi: gofry, kakao, gofry kakaowe, kakaowe gofry, bita śmietana, cukier puder, przepis na gofry
Komentarze
Prześlij komentarz