Przepis na czosnkowo-majerankowy schab gotowany na kanapki

Polecam świetny przepis na domową wędlinę na kanapki. Jest aromatyczna, soczysta i do tego bez żadnych konserwantów. Musicie wypróbować przepis. Na pewno zagości na waszym stole na stałe. Idą święta, więc warto ugościć rodzinę pysznym schabem na kanapki.





  • 1 kg schabu bez kości, 
  • czosnek 5 dużych ząbków, 
  • sól. pieprz, majeranek, słodka papryka
W umytym i osuszonym mięsie robimy nożem głębokie nacięcia dosyć gęsto. W każdy otwór wkładamy małe kawałeczki czosnku. Mięso solimy, oprószamy pieprzem, słodka papryką i obficie majerankiem. Tak przygotowany schab wkładamy do woreczka foliowego.Zamykamy bardzo szczelnie i wkładamy do drugiego woreczka, który także dokładnie zawiązujemy. Chowamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie wkładamy do kolejnego woreczka. W garnku gotujemy wodę. Do wrzątku wkładamy schab i przyciskamy pokrywką. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 1,5 h. Po tym czasie zostawiamy mięso w garnku do wystygnięcia. Przestudzony schab wyjmujemy z garnka, następnie z woreczków. Przekładamy do pojemnika, schładzamy w lodówce.
Prawda, że prosto, a do tego jak smacznie.






Tagi: schab, schab w majeranku, czosnek, gotowany schab, schab na kanapki, domowy schab na kanapki

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany