Przepis na tort kawowy z orzechami
SKŁADNIKI:
- 6 jaj
- 240 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 9 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- KREM
- 2 łyżki cukrupudru
- 500 g kremówki
- 2/3 szklanki orzeszków ziemnych
- 3 łyżki serka mascarpone
- 4 łyżki kawy mielonej
PRZYGOTOWANIE:
Robimy biszkopt. 3 białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Mieszając dodajemy 4,5 łyżki cukru i 3 żółtka . Do masy jajecznej wmieszać 120 g mąki z jedną łyżką kakao mi 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy wyściełanej papierem do pieczenia i piec w 180C 20 minut. Odstawić do ostudzenia. Kolejny biszkopt upiec w ten sam sposób z takimi samymi proporcjami.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i mascarpone, po czym wymieszać z posiekanymi orzechami. Krem podzielić na dwie części. Kawę zaparzyć w 750 ml wrzątku, odcedzić i naparem nasączyć biszkopty. Placki przełożyć kremem. Wierzch deseru można ozdobić orzechami oraz ziarenkami kawy.
Tagi: tort, torcik, tort kawowy, orzechy, mascarpone, torcik z orzechami
Komentarze
Prześlij komentarz