Przepis na tort kawowy z orzechami


SKŁADNIKI:

  • 6 jaj
  • 240 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 9 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM
  • 2 łyżki cukrupudru
  • 500 g kremówki
  • 2/3 szklanki orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 4 łyżki kawy mielonej

PRZYGOTOWANIE:

Robimy biszkopt. 3 białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Mieszając dodajemy 4,5 łyżki cukru i 3 żółtka . Do masy jajecznej wmieszać 120 g mąki z jedną łyżką kakao mi 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy wyściełanej papierem do pieczenia i piec w 180C 20 minut. Odstawić do ostudzenia. Kolejny biszkopt upiec w ten sam sposób z takimi samymi proporcjami.

Kremówkę ubić z cukrem pudrem i mascarpone, po czym wymieszać z posiekanymi orzechami. Krem podzielić na dwie części. Kawę zaparzyć w 750 ml wrzątku, odcedzić i naparem nasączyć biszkopty. Placki przełożyć kremem. Wierzch deseru można ozdobić orzechami oraz ziarenkami kawy.








Tagi: tort, torcik, tort kawowy, orzechy, mascarpone, torcik z orzechami

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany