Przepis na pyszny rosołek

Któż nie zna takiej zupy jak rosół. Chyba nie ma wśród nas nikogo, komu nie smakowałaby ta potrawa. Za czasów mojego dzieciństwa to było danie, które zawsze serwowane było w niedzielę. Nie mogliśmy nigdy się doczekać tego dnia. Rosołek to pyszna zupka z kurczaka, kury czy też z mięsa mieszanego. Są też osoby, które uwielbiają rosołki z wołowego mięsa. W moim domu gości bardzo często, i to nie tylko w niedzielę, ale i w środku tygodnie. Mój syn jest niejadkiem, ale taką zupkę może jeść cały czas, bez przerwy. Rosołek to nie tylko pożywne danie, ale także rozgrzewające i działa niczym lekarstwo w przeziębieniu. Pokrzepia wszystkie smutki. Przygotowując te danie wkładam w to całe swoje serce, chce żeby wychodził jak najlepiej, choć czasem natrafiam na problemy. wydawałoby się, że jest prosty w przygotowaniu, ale są takie osoby, które mają z tym problem. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem na rosół z kurczaka. Przeważnie używam właśnie tego mięska. Mam nadzieję, że będzie dla wszystkich zrozumiały.


SKŁADNIKI:

  1. nieduży cały kurczak
  2. 4 marchewki
  3. pietruszka wraz z zieleniną
  4. 1 mały seler lub pół dużego
  5. 1 cebulka
  6. 3 listki laurowe
  7. 6 ziaren ziela angielskiego
  8. 6 ziaren pieprzu granulowanego
  9. kilka plasterków pora
  10. koperek
  11. makaron nitki

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy i porcjujemy. Do garnka wlewamy ok. 2 litrów wody i zagotowujemy. Gdy woda się będzie już gotowała wkładamy wszystkie porcje kurczaka. Po pewnym czasie na powierzcni pojawią się szumowiny, wtedy zbieramy je łyżką lub sitkiem. Następnie wrzucamy listki laurowe, ziele i pieprz granulowany i lekko solimy. Gotujemy ok 10-15 minut.

W następnej kolejności dodajemy obrane i pokrojone warzywa (kroimy według uznania). Cebulę obraną warto przypalić nad ogniem, wrzucamy do rosołu. Gotujemy rosół ok 40 min. Po tym czasie przyprawiamy solą, można także dodać kostkę rosołową. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Przyprawiamy do smaku jeszcze raz solą, jarzynką i pieprzem, wedle uznania.

W oddzielnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.

Rosołek posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.





Tagi: rosół, aromatyczny rosołek, makaron, marchewka, rosołek, przepis na rosół, pietruszka, seler, rosół z makaronem

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany