Smażony dorsz w klasycznej panierce

Co dobrego gotujecie na obiad w piątki? Z racji tego, ze to taki postny dzień, to u mnie jeśli nie zupa burakowa, to często gości smażona rybka. Dziś również gotowałam taki obiadek. Smażona rybka w klasycznej panierce z ziemniaczkami i mizerią. Mizeria musi być, bo córcia po prostu ją uwielbia. Takie proste, polskie jedzenie. Tradycyjna kuchnia jest przecież najlepsza.



SKŁADNIKI:
  • 1 duży filet z dorsza
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierki
  • ziemniaki
  • 2 ogórki zielone
  • łyżka octu
  • 2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE:

Dorsza porcjujemy, moje kawałki miały po ok. 5 cm szerokości. solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy ziemniaki i wstawiamy na ogień. Obieramy ogórki, kroimy w plasterki. Mieszamy je ze śmietaną, octem, solą, pieprzem i cukrem. Doprawiamy do smaku wedle uznania.
Roztrzepujemy jajka z 2 łyżkami mleka. Rybę moczymy w jajku, obtaczamy w bułce i smażymy na rumiany kolor. Podajemy z ziemniakami i mizerią. doskonale do ryby pasuje także surówka z kiszonej kapusty. Ziemniaki można posypać koperkiem, u mnie chwilowo było brak.

Smacznego!




Tagi: ryba, dorsz, ryba w panierce, ziemniaki, piątek, mizeria,ogórki, śmietana, cytryna

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany