Smażony dorsz w klasycznej panierce
Co dobrego gotujecie na obiad w piątki? Z racji tego, ze to taki postny dzień, to u mnie jeśli nie zupa burakowa, to często gości smażona rybka. Dziś również gotowałam taki obiadek. Smażona rybka w klasycznej panierce z ziemniaczkami i mizerią. Mizeria musi być, bo córcia po prostu ją uwielbia. Takie proste, polskie jedzenie. Tradycyjna kuchnia jest przecież najlepsza.
Dorsza porcjujemy, moje kawałki miały po ok. 5 cm szerokości. solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy ziemniaki i wstawiamy na ogień. Obieramy ogórki, kroimy w plasterki. Mieszamy je ze śmietaną, octem, solą, pieprzem i cukrem. Doprawiamy do smaku wedle uznania.
Roztrzepujemy jajka z 2 łyżkami mleka. Rybę moczymy w jajku, obtaczamy w bułce i smażymy na rumiany kolor. Podajemy z ziemniakami i mizerią. doskonale do ryby pasuje także surówka z kiszonej kapusty. Ziemniaki można posypać koperkiem, u mnie chwilowo było brak.
Smacznego!
Tagi: ryba, dorsz, ryba w panierce, ziemniaki, piątek, mizeria,ogórki, śmietana, cytryna
SKŁADNIKI:
- 1 duży filet z dorsza
- sól, pieprz
- cytryna
- 2 jajka
- bułka tarta do panierki
- ziemniaki
- 2 ogórki zielone
- łyżka octu
- 2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Dorsza porcjujemy, moje kawałki miały po ok. 5 cm szerokości. solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy ziemniaki i wstawiamy na ogień. Obieramy ogórki, kroimy w plasterki. Mieszamy je ze śmietaną, octem, solą, pieprzem i cukrem. Doprawiamy do smaku wedle uznania.
Roztrzepujemy jajka z 2 łyżkami mleka. Rybę moczymy w jajku, obtaczamy w bułce i smażymy na rumiany kolor. Podajemy z ziemniakami i mizerią. doskonale do ryby pasuje także surówka z kiszonej kapusty. Ziemniaki można posypać koperkiem, u mnie chwilowo było brak.
Smacznego!
Tagi: ryba, dorsz, ryba w panierce, ziemniaki, piątek, mizeria,ogórki, śmietana, cytryna
Komentarze
Prześlij komentarz