Przepis na kotlet paryski
Jeśli znudził Wam się kotlet w popularnej panierce, to polecam nieco inną wersję tego dania. Pierś z kurczaka smażona w jajku jest przepyszna, delikatna i soczysta. Do tego nie jest tak bardzo kaloryczna. Warto wypróbować.
SKŁADNIKI:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 jajka
- mąka pszenna
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na kotlety. Mięso delikatnie rozbijamy. Do miseczki wsypujmy mąkę, a w drugiej roztrzepujemy jajko. Dodajemy sól i pieprz. Kotlety obtaczamy w mące. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, a gdy będzie gorący każdy kotlet moczymy w jajku i smażymy na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami lub frytkami, wedle uznania. SMACZNEGO!
Tagi: kotlet, paryski kotlet, jajko, mąka, pierś z kurczaka, frytki, ziemniaki
Komentarze
Prześlij komentarz