Przepis na domowy hamburger z kurczaka
SKŁADNIKI:
- 4 bułki grahamki
- pierś z kurczaka
- jajko
- 1/2 kajzerki namoczonej w mleku
- 1 i 1/2 cebuli
- sałata
- pomidor
- czosnek
- sól, pieprz
- papryka żółta lub czerwona
- 4 łyżki keczupu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Umytą i wysuszoną pierś mielimy w maszynce. Dodajemy do niej jajko, wyciśniętą bułkę i poszatkowaną cebulę, sól i pieprz.Zagniatamy i formujemy kulki, po czym spłaszczamy je na placki. Pieczemy je na patelni grilowanej po ok 6 minut z każdej strony. Pomidora kroimy w plasterki, paprykę i drugą cebulę w krążki. Bułki podgrzewamy w mikrofali, podpiekamy w tosterze lub na grilu. Połówkę bułki smarujemy keczupem i kładziemy sałatę, pomidor, cebulę i paprykę. Czosnek wyciskamy i mieszamy z jogurtem. Sosem smarujemy drugą połówkę bułki i przykrywamy całość.
Tak przygotowany hamburger jest smaczny, a przy tym zdrowy, małokaloryczny i dietetyczny. Dodatkowo łatwy do przygotowania.
Tagi: hamburger, sos, cebula, mięso, kurczak, pomidor, jogurt, domowy hamburger, dietetyczny hamburger
Komentarze
Prześlij komentarz