Ciasto bez pieczenia - Stefanka

Dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszne ciasto na kruchych herbatnikach z masą 
czekoladową. To tak zwana Stefanka, łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia.
Nie wiem czy wiecie, że jest kilka różnych przepisów na ten smakołyk.
Można też upiec ciasto z miodem, i przełożyć  kremem z kaszy manny.
U mnie w rolach głównych będą herbatniki i budyń czekoladowy.

SKŁADNIKI:
70 herbatników
800 ml mleka
2 op. budyniu czekoladowego
150 g cukru
250 g masła(masło roślinne w kubełku)


PRZYGOTOWANIE:

Budynie z połową cukru mieszamy z 300 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i dolewamy mieszankę budyniową. Budyń studzimy.
Miękkie masło miksujemy z pozostałym cukrem na puch. Następnie stopniowo dodajemy budyń.

Blachę o wymiarach 25x36 wykładamy herbatnikami i wylewamy część masy. Potem znowu herbatniki i masę, i tak na zmianę. Herbatniki muszą zostać ostatnią warstwą.


Na koniec ciasto polewamy polewą. 100 g masła, 100 g cukru, 4 łyżki mleka, 3 łyżki kakao. Wszystko zagotowujemy. Polewamy jak ostygnie.

Tagi: stefanka, ciasto bez pieczenia, herbatniki, budyń, ciasto z herbatnikami,

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Łatwe przeliczanie produktów

Jajko zapiekane w kajzerce przepyszne śniadanie