Ciasto z galaretką - Kryształek
Chciałabym się podzielić przepisem na bardzo smaczne ciasto z galaretkami. Pyszny puszysty biszkopt i masa jogurtowo-śmietanowa z kolorowymi galaretkami, po prostu pychotka. Do tego proste w przygotowaniu i na pewno szybko zniknie z blaszki.
SKŁADNIKI:
4 duże jajka, szkl. mąki tortowej, 1/2 szkl. cukru
4 galaretki w różnych smakach, 500ml śmietany 18%, 500 ml jogurtu naturalnego gęstego, 250ml szklanki mleka, 6 łyżeczek żelatyny, 2 cukry waniliowe,
PRZYGOTOWANIE:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Gdy galaretki ostygnął wstawiamy do lodówki. Zastygłe galaretki kroimy w kostkę mniej więcej 1 x 1 cm
Białka bić na sztywną pianę mikserem na najwyższych obrotach. Do sztywnej piany dodawać partiami cukier ciągle miksując. Gdy cukier połączy sie z pianą dodawać po jednym zółtku. Do puszystej jajecznej masy wsypujemy całą mąkę. Składniki delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy z grzałką góra - dół 25 min w temp 175 st - do suchego patyczka. Upieczony zimny biszkopt kroimy na dwa blaty.
Gotujemy mleko . Do gorącego mleka wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do miski przekładamy śmietanę i jogurt, i dodajemy cukier waniliowy. Mikserem na najniższych obrotach miksujemy aż się składniki połączą. Następnie wlewamy letnią żelatynę - miksujemy mikserem na średnich obrotach do połączenia się składników. Do gotowej masy dokładamy pokrojone wcześniej galaretki -mieszamy delikatnie łyżką. Na dno tortownicy kładziemy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy masę. Na masę kładziemy drugą część ciasta - lekko dociskamy biszkopt do masy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki. Kroimy po 3 godzinach. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.
Tagi: ciasto z galaretką, biszkopt, kryształek, galaretki, masa śmietanowa, biszkopt z galaretką, masa jogurtowa,
SKŁADNIKI:
4 duże jajka, szkl. mąki tortowej, 1/2 szkl. cukru
4 galaretki w różnych smakach, 500ml śmietany 18%, 500 ml jogurtu naturalnego gęstego, 250ml szklanki mleka, 6 łyżeczek żelatyny, 2 cukry waniliowe,
PRZYGOTOWANIE:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Gdy galaretki ostygnął wstawiamy do lodówki. Zastygłe galaretki kroimy w kostkę mniej więcej 1 x 1 cm
Białka bić na sztywną pianę mikserem na najwyższych obrotach. Do sztywnej piany dodawać partiami cukier ciągle miksując. Gdy cukier połączy sie z pianą dodawać po jednym zółtku. Do puszystej jajecznej masy wsypujemy całą mąkę. Składniki delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy z grzałką góra - dół 25 min w temp 175 st - do suchego patyczka. Upieczony zimny biszkopt kroimy na dwa blaty.
Gotujemy mleko . Do gorącego mleka wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do miski przekładamy śmietanę i jogurt, i dodajemy cukier waniliowy. Mikserem na najniższych obrotach miksujemy aż się składniki połączą. Następnie wlewamy letnią żelatynę - miksujemy mikserem na średnich obrotach do połączenia się składników. Do gotowej masy dokładamy pokrojone wcześniej galaretki -mieszamy delikatnie łyżką. Na dno tortownicy kładziemy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy masę. Na masę kładziemy drugą część ciasta - lekko dociskamy biszkopt do masy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki. Kroimy po 3 godzinach. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.
Tagi: ciasto z galaretką, biszkopt, kryształek, galaretki, masa śmietanowa, biszkopt z galaretką, masa jogurtowa,
Bardzo podobne robię :) pychota :)
OdpowiedzUsuń