Przepis na zupę ogórkową

Zupa ogórkowa to tradycyjna zupa, którą na pewno każdy zna. Ja jestem smakoszem zup, lubię chyba wszystkie rodzaje, jednak ogórkowa należy do czołówki ulubionych. Ja polecam ogórkową na rosole. Łatwa i szybka w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
  • 9 ogórków kwaszonych średniej wielkości
  • 3-4 ziemniaki
  • śmietana 18%  200 g
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 litra rosołu lub bulionu z kostki rosolowej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • koperek
PRZYGOTOWANIE
  1. W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i smażyć przez ok. 3 minuty.
  2. Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut.
  3. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 minut.
  4. Dodać starte na tarce o dużych oczkach ogórki. Gotować przez ok. 10-15minut.
  5.  Jak ziemniaki będą miękkie dodać  zaprawioną śmietanę (wymieszaną z 2 łyżkami wody, i z kilkoma łyżkami wywaru). Posypujemy koperkiem.
Tagi: zupa ogórkowa, ogórki kwaszone, ogórkowa, zupa, przepis na zupę ogórkową

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany