Przepis na zupę ogórkową
Zupa ogórkowa to tradycyjna zupa, którą na pewno każdy zna. Ja jestem smakoszem zup, lubię chyba wszystkie rodzaje, jednak ogórkowa należy do czołówki ulubionych. Ja polecam ogórkową na rosole. Łatwa i szybka w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 9 ogórków kwaszonych średniej wielkości
- 3-4 ziemniaki
- śmietana 18% 200 g
- 1 łyżka masła
- 1,5 litra rosołu lub bulionu z kostki rosolowej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- koperek
- W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i smażyć przez ok. 3 minuty.
- Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut.
- Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 minut.
- Dodać starte na tarce o dużych oczkach ogórki. Gotować przez ok. 10-15minut.
- Jak ziemniaki będą miękkie dodać zaprawioną śmietanę (wymieszaną z 2 łyżkami wody, i z kilkoma łyżkami wywaru). Posypujemy koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz