Przepis na faworki

Nie ma chyba takiej osoby, która by nie jadła faworków. Zbliża się Tłusty Czwartek, więc przepis na złociste, kruche faworki na pewno się przyda.

SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 6 żółtek
  • 7 łyżek kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki oprócz cukru pudru wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatać przez ok. 10 minut, w międzyczasie można też tłuc ciasto wałkiem. W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze.

Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienkie placki. Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą.

Nożem lub radełkiem wycinać paski ok 4 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.

Rozgrzać olej w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Smażyć na złoty kolor, po około 30 - 60 sekund z każdej strony.
Faworki układać na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



Tagi: faworki, przepis na faworki, chrusty,

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prezent dla męża - pomysły

Andrzejki i wróżby andrzejkowe

Fajny film animowany