Przepis na faworki
Nie ma chyba takiej osoby, która by nie jadła faworków. Zbliża się Tłusty Czwartek, więc przepis na złociste, kruche faworki na pewno się przyda.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki oprócz cukru pudru wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatać przez ok. 10 minut, w międzyczasie można też tłuc ciasto wałkiem. W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze.
Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienkie placki. Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą.
Nożem lub radełkiem wycinać paski ok 4 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.
Rozgrzać olej w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Smażyć na złoty kolor, po około 30 - 60 sekund z każdej strony.
Faworki układać na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Tagi: faworki, przepis na faworki, chrusty,
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- 6 żółtek
- 7 łyżek kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki oprócz cukru pudru wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatać przez ok. 10 minut, w międzyczasie można też tłuc ciasto wałkiem. W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze.
Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienkie placki. Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą.
Nożem lub radełkiem wycinać paski ok 4 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.
Rozgrzać olej w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Smażyć na złoty kolor, po około 30 - 60 sekund z każdej strony.
Faworki układać na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Tagi: faworki, przepis na faworki, chrusty,
Komentarze
Prześlij komentarz