Schab pieczony w mleku
Polecam przepis na pieczony schab i pieczoną szynkę. Mięso jest bardzo kruche i soczyste, idealne na kanapki lub pieczeń do obiadu. Cały sekret wyśmienitego tkwi w mleku. Jeśli nie jedliście to koniecznie musicie skosztować. Oto przepis:
SKŁADNIKI:
1 kg schabu bez kości
1 kg szynki wieprzowej
1 l mleka
sól, pieprz, słodka papryka
dowolne przyprawy do mięsa
olej
PRZYGOTOWANIE:
Mięsa myjemy, osuszamy i nacieramy olejem. Następnie posypujemy przyprawami i wcieramy dokładnie w mięsa. Tak przygotowane oba mięsa przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki. Dlatego najlepiej jest przygotowywać mięso na wieczór. Dobrze by było, żeby mięso marynowało się w lodówce 12 godzin.
Po tym czasie odkrywamy mięso i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy mlekiem tak, żeby zakrywało 3/4 mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 1godz. 20min. Od czasu do czasu dobrze jest polewać mięso mlekiem. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z piekarnika, studzimy w lekko uchylonym ok. 30 minut.
Po tym czasie mięso przykrywamy ponownie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Tak przygotowane mięso jest bardzo smaczne i soczyste.
Tagi: schab w mleku, mięso pieczone w mleku, mleko, szynka, schab, soczysty schab,
SKŁADNIKI:
1 kg schabu bez kości
1 kg szynki wieprzowej
1 l mleka
sól, pieprz, słodka papryka
dowolne przyprawy do mięsa
olej
PRZYGOTOWANIE:
Mięsa myjemy, osuszamy i nacieramy olejem. Następnie posypujemy przyprawami i wcieramy dokładnie w mięsa. Tak przygotowane oba mięsa przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki. Dlatego najlepiej jest przygotowywać mięso na wieczór. Dobrze by było, żeby mięso marynowało się w lodówce 12 godzin.
Po tym czasie odkrywamy mięso i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy mlekiem tak, żeby zakrywało 3/4 mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 1godz. 20min. Od czasu do czasu dobrze jest polewać mięso mlekiem. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z piekarnika, studzimy w lekko uchylonym ok. 30 minut.
Po tym czasie mięso przykrywamy ponownie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Tak przygotowane mięso jest bardzo smaczne i soczyste.
Tagi: schab w mleku, mięso pieczone w mleku, mleko, szynka, schab, soczysty schab,
Komentarze
Prześlij komentarz