Pierogi z mięsem - jak wykorzystać mięso z rosołu



W moim domu zazwyczaj dwa razy w tygodniu gotuje rosół. Pewnie zadajecie sobie pytanie czemu tak jest i czy to może jakaś moja tradycja? Otóż mój syn jest niejadkiem, każde jedzenie jest dla niego niedobre, ma tylko wyselekcjonowaną listę potraw. Ta lista jest bardzo skromniutka, dlatego by nie chodził głodny robię cały czas rosół. Rosół to jego ulubiona zupa, mógłby go jeść cały czas. Jednak żeby nie było za łatwo, musi być świeży, ponieważ odgrzewanego już nie zje.

Po takim rosole zostaje mięso, którego nikt potem nie chce jeść. Wtedy mielę go w maszynce razem z marchewkami, pietruszką i robię pierogi. Wtedy mam gotowy pomysł na obiad na drugi dzień. Czasem jak mam więcej mięsa wychodzi też więcej pierogów. Możemy wtedy je zamrozić.
Mięso z rosołu często wykorzystuję do  farszów nie tylko do pierogów,  ale i krokietów czy pyz, a czasem do sałatki.



CIASTO NA PIEROGI:
500 g mąki
3 łyżki oleju
250 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko

FARSZ:
mięso ugotowane ok 700 g
1 jajko
1 cebula
sucha kajzerka namoczona
sól
pieprz
Wszystkie składniki mielimy w maszynce. Do mielenia dodajemy również marchewkę, pietruszkę z rosołu.

PRZYGOTOWANIE:

Składniki ciasta wyrabiam uważając żeby się nie poparzyć, najpierw łyżką później ręką, aż będzie gładkie i elastyczne, ale miękkie. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dosypujemy stopniowo mąki. Odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy kółka szklanką.
Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, brzegi ciasta sklejamy.
Pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.

Jeśli macie problemy z sklejaniem pierogów obejrzyjcie filmik. Zobaczcie jak ja to robię.


 Tagi: pierogi z mięsem, rosół, mięso, pierogi, farsz, farsz mięsny,

Komentarze

  1. Bardzo praktyczny, fajny sposób na zjedzie mięska z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Łatwe przeliczanie produktów

Jajko zapiekane w kajzerce przepyszne śniadanie